pomagamykrzysiowi / Terapia i rehabiltacja / * Wspomaganie naturalne
 
   Terapia i rehabiltacja
      * BKK
      * Delfinoterapia
      * Dogoterapia
      * Hipoterapia
      * Kinezyterapia
      * Masaż klasyczny
      * Met. Weroniki Sherborne
      * Mobilizacja stawów
      * Neuro-odruchy twarzy
      * Stymulacja taktykalna
      * Terapia neuromotoryczna
      * Terapia ręki
      * Terapia Tomatisa
      * Wspomaganie naturalne
      * Ergoterapia
   Czym jest MPDz ?
   Gdy dziecko jest chore
   Historia Krzysia
   Status ON
   Warto poczytać
   Kontakt
   Do Matek...
   Patronat medialny
   RMW

Napisz do nas:


Tłumacz strony:


Zajrzyj tutaj:

*http://www.centrumelf.pl
*http://www.centrumapf.pl
*http://www.tecza.org/node/23
*http://www.acentrum.pl
*http://www.olinek.com.pl

Prawa autorskie
Wszelkie opublikowane materiały i informacje na tej stronie stanowią własność serwisu www.pomagamykrzysiowi.zafriko.pl (z wyłączeni cytatów i odwołań do innych autorów). Powielanie, kopiowanie lub inne wykorzystanie bez zgody właściciela serwisu jest prawnie zabronione (ustawa z dnia 4 lutego 1994r. - Dz. U. Nr 24 poz. 83 z późniejszymi zmianami).

 
Postanowiłam    otworzyć ten dział by móc podzielić się z Wami tym co daje natura a  co sama stosowałam czy stosuję i wiem, że pomaga.


Jakiś czas temu  często słuchałam audycji radiowych z Panią Stefanią Korżawską, która wspaniale opowiadała o ziołolecznictwie.

To    ona przypomniała, także mi, że „Pan Bóg stwarzając świat i człowieka    dał mu wszystko co jest mu niezbędne do życia i leczenia. To tylko my w    swej zadufałości chcemy poprawiać naturę.”

To zdanie zakodowało się w mojej głowie i spokojniej zaczęłam szukać informacji na temat produktów pochodzenia naturalnego.

Jednym    z nich jest Miód Manuka, który  zaczęłam stosować u Krzysia, gdy na    skutek śpiączki farmakologicznej, w którą został wprowadzony,  na  długie   86 dni,  pojawiły się  odleżynki na plecach i kości krzyżowej.  Zalecił   nam ten miód lekarz, który na co dzień ma do czynienia z  dziećmi   przewlekle chorymi, często w stanie bardzo ciężkim.

I    co się okazało – w ciągu niecałego miesiąca plecy się wygoiły.   Odleżyna  na kości ogonowej leczy się bardzo ładnie, mimo, że była dość   głęboka z  tkankami martwiczymi. Dziękuję Bogu, za tegoż lekarza i jego   wiedzę.  Sama niegdyś leczyłam-pielęgnowałam pacjentów z odleżynami i   wiem, że  ich wygojenie trwa bardzo długo, czasem nawet lata. A  u   Krzysia …..

Ten miód można stosować zarówno do jedzenia jak i na bezpośrednio na rany.


Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką.


UNIKALNE KRZEWY NOWEJ ZELANDII

Miód    Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium- rośliny występujące    tylko w Nowej Zelandii będącej jednym z najczystszych i najbliższych    naturze miejsc na świecie.

Krzew Manuka co roku na cztery    tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór    i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola  przykryte   śniegiem. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny  regeneruje  się  w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by  co roku dać   równie obfite i pełnowartościowe zbiory.

METHYLOGLOXAL

Aktywny    methylglyoxal, odpowiedzialny za procesy antybakteryjne, nie znajduje    się w każdym nektarze z krzewu Manuka. Niektóre krzewy nie produkują    miodu z dużą ilością methylglyoxalukażdego roku, dlatego jego ilość  może   się wahać w różnych partiach lub różnych latach. Każda partia  miodu z   Manuka jest szczegółowo badana laboratoryjnie. W wyniku tych  badań   miodom nadawane są odpowiednie wartości czynnika MGO  obrazującego   zawartość methylglyoxalu.

NATURALNE PROCESY

Nowozelandzkie    Miody Manuka są starannie selekcjonowane i przechowywane w  specjalnych   ochronnych opakowaniach. Aby zachować najwyższej jakości  właściwości   aktywnego miodu, poddaje się go procesowi liofilizacji  (suszenia   sublimacyjnego).

Swoją doskonałą konsystencję miody  zawdzięczają   naturalnemu procesowi ziarninowania. Miody są w 100%  naturalne,   pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków.


ZGODNOŚĆ Z NORMAMI WHO

Ponieważ    Miód Manuka pochodzi z kraju o klimacie tropikalnym, może być    produkowany i przechowywany w temperaturach wyższych niż jest to    zalecane dla krajów europejskich (normy EU, Rozporządzenie Ministra    Rolnictwa i Rozwoju Wsi). W związku z tym niektóre partie miodu mogą    mieć podwyższoną zawartość HMF. Podwyższona zawartość HMF dla miodu    pochodzącego z krajów o klimacie tropikalnym jest uznawana za    dopuszczalną zgodnie z wytycznymi WHO (World Health Organization), normą    nowozelandzką oraz normami Unii Europejskiej i Rozporządzenia  Ministra   Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Naturalne właściwości  obserwowane w   miodzie nie zostały dotychczas odkryte w żadnym innym  miodzie czy   pożywieniu. Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako    środek przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny i antybakteryjny. Stosowany    jako lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości    jelitowych (tj. Helicobacter, IBS) oraz skuteczny środek antybakteryjny    na rany i oparzenia. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, infekcji a   także  wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta.   Używany  także w kuracjach zwalczających osad / kamień nazębny i   zapalenie  dziąseł.
W 2006 r Profesor Thomas Henle i zespół   naukowców Instytutu  Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej   badając właściwości  nowozelandzkiego miodu z krzewu Manuka, odkryli   jego aktywny składnik  – methylglyoxal (MGO) – odpowiedzialny za   unikalną antybakteryjną  aktywność w niektórych z nowozelandzkich miodów   manuka. To właśnie  dzięki zawartości methylglyoxalu miód manuka ma   korzystny wpływ na  zdrowie człowieka. Prof. Henle zauważył, że wysokie   wskaźniki poziomu  methylglyoxalu znalezione w miodzie z Manuka nie  były  jeszcze odkryte w  żadnym innym produkcie żywnościowym.
Badacze   poddali analizie 45  próbek miodów z całego świata różnego  pochodzenia, w  tym sześć rodzajów  miodu z Manuka z Nowej Zelandii.  Poziomy zawartości  methylglyoxalu w  miodach z Manuka — również w  produktach Manuka Health  New Zealand Ltd —  były tysiąckrotnie wyższe  niż w pozostałych  przebadanych  produktach. Stężenie tego składnika w  miodach manuka waha  się od 30  mg/kg do 900 mg/kg, podczas gdy w 45  innych próbkach  testowanych miodów  nie osiągnął nawet 8 mg/kg. Badanie  przesądziło  jednoznacznie o zmianie  stosowanej przez Manuka Health  metody badania  jakości miodu manuka z  kwestionowanej od jakiegoś czasu  UMF na MGO.
Miara jakości
Działanie   antybakteryjne innych  miodów wynika z zawartości nadtlenku wodoru,   który niestety jest  nietrwały (jego aktywność szybko degraduje się pod   wpływem  temperatury, światła i enzymów wytwarzanych przez organizm   człowieka)  przez co nie można polegać na jego właściwościach.
Minimalne    stężenie methylglyoxalu potrzebne do skutecznego niszczenia bakterii  to   100mg na kilogram miodu. Miód o takich właściwościach ma oznaczenie    MGO™ 100. MGO™ 550 oznacza 550mg methylglyoxalu na kilogram miodu –   taki  miód występuje najrzadziej i ma najmocniejsze działanie.
Co   ważne,  działanie antybakteryjne methylglyoxalu, które nie ma związku z    nadtlenkiem wodoru, jest odporne na temperaturę, światło i enzymy.
Firma    Manuka Health mierzy zawartość methylgloxalu w oparciu o standardy    opracowane przez profesora Tomasa Henle z Uniwerystecie w Dreźnie    (Niemcy).
Efekt działania Miodu Manuka potwierdzają nie tylko badania    naukowe, ale przede wszystkim relacje osób, którym w realny sposób    poprawił stan zdrowia.

Choroby, których skutki łagodzi  nowozelandzki Miód Manuka.Przypominamy, że Miody Manuka mogą być    pomocne w przypadku tych dolegliwości, jednak w myśl prawa    farmaceutycznego nie są lekiem ani substytutem leku. W przypadku    leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego    opieką.  Informacje dotyczące stosowania Miodów Manuka pochodzą z    dotychczasowych badań uniwersyteckich (dział „Badania skuteczności” –    Badania na Politechnice w Dreźnie, Badania organizacji Crop&Food,    Badania na Uniwersytecie Waikato, inne), opinii i rekomendacji klientów  -   (wszystkie oryginały opinii dostępne są w siedzibie firmy Propharma   Sp.  z o.o. oraz na stronie www.miodymanuka.pl), oraz powszechnej,   światowej  opinii o tych miodach.

Gronkowiec
    •    Zmniejsza prawdopodobieństwo infekcji gronkowcowych.
    •    Pomaga w walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym.
       •    Brytyjscy lekarze stosują miód do łagodzenia ewentualnych stanów    zapalnych i zakażeń gronkowcem złocistym w obrębie ust i gardła.
Przeziębienie i grypa
    •    Posiada wysokie właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
    •    Pomaga zwalczać m.in. infekcje gardła.
    •    Wzmacnia pracę układu odpornościowego.
Choroby układu pokarmowego
    •    Łagodzi wrzody żołądka, zakażenia układu pokarmowego.
    •    Poprawia ogólne funkcjonowanie układu trawiennego.
    •    Zwalcza bakterie w przewodzie pokarmowym.
    •    Jest skuteczny w zwalczaniu szeregu bakterii i zakażeń układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka.
Rany
    •    Pomaga w leczeniu ran i poparzeń.
    •    Zwalcza szereg bakterii powodujących zakażenia.
Schorzenia skóry
    •    Przyspiesza proces gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych.
    •    Jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę).
Układ odpornościowy
    •    Wzmacnia pracę układu odpornościowego.
    •    Posiada wysokie właściwości przeciwbakteryjne.
    •    Miód Manuka skutecznie podnosi odporność organizmu
     Witalność                          
·       
·       wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczuciu

  Więcej na temat tego cudu natury przeczytacie na stronie http://www.miodymanuka.pl/



Bioflawonoidy

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy są roślinnymi substancjami czynnymi o właściwościach przeciwutleniających.
Już w 1936 roku Albert Szent-Györgyi wykazał, że dwa flawonoidy (rutyna, naryngenina) pochodzące z cytrusów zmniejszają łamliwość i przepuszczalność naczyń włosowatych.

Flawonoidy są zawarte w żywności pochodzenia roślinnego, lecz w różnej ilości i stężeniu. Ciemne owoce z grupy jagodowych cechuje szczególnie znaczna zawartość barwników.

Dlaczego potrzebujemy Flavonoidów?!

Tryb życia człowieka XXI wieku, codzienny stres, zanieczyszczone środowisko, nadmierne przyjmowanie leków, palenie tytoniu, brak substancji odżywczych w najczęściej spożywanych produktach żywnościowych poważnie obciążają nasz organizm. Do zwalczania skutków organizm potrzebuje pomocy.
W dzisiejszych czasach substancje roślinne o działaniu przeciwutleniającym, takie jak flawonoidy i inne związki polifenolowe, stały się przedmiotem badań naukowych jako składniki żywnościowe, które pełnią ogromną rolę w zapobieganiu chorobom i w zachowaniu dobrego stanu zdrowia.
Karotenoidy wykazują wielostronne działanie biologicznie w naszym organizmie, a ich korzystne działanie może być ważne w zapobieganiu wielu schorzeń.

Flawonoidy - jako przeciwutleniacze naturalnego pochodzenia - chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi komórek i wpływami substancji rakotwórczych, wzmacniają pracę układu immunologicznego, obniżają ryzyko zawału serca, wywierają korzystne oddziaływanie biologiczne. Przynoszą korzystne efekty zdrowotne oraz opóźniają procesy starzenia się skóry, mają zdolność pochłaniania promieniowania UVA i UVB, co również znalazło zastosowanie w kosmetykach, kosmetologii i dermatologii estetycznej. Stwierdzono, hamują powstawanie czynników rakotwórczych, powstrzymuje rozwój raka. Pomagają chronić organizm przed niszczącym procesem wywołanym paleniem papierosów. Chronią oczy przed schorzeniami powodującymi utratę wzroku - zaćma, degeneracja siatkówki.
Są uważane za jedne z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli są tzw. "wymiataczem" wolnych rodników, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, podnoszą kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i ich przepuszczalność, usprawniają krążenie, zapobiegają krwawieniom, wybroczynom, są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.
Flawonoidy wspomagają wątrobę w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Okazuje się, że należą do nielicznych substancji, które wiążą toksyczne pierwiastki, takie jak miedź i ołów, a potem wydalają je z organizmu. Mogą spowalniać przebieg choroby Alzheimera.

 

 

*********************

Citrosept
jest    suplementem diety, którego głównym składnikiem jest  ekstrakt z     pestek, miąższu i białych części grejpfruta. Jest on  koncentratem     flawonoidów występujących naturalnie w owocach oraz  witaminy C. Jako     rozcieńczalnik (nośnik) zastosowano wodny roztwór  gliceryny roślinnej.

 

Głównym     aktywnym składnikiem Citroseptu są flawonoidy, zwane czasem      bioflawonoidami czy związkami flawonowymi. Są one jednymi z      najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w naturze. Do najlepiej      zbadanych flawonoidów o naukowo potwierdzonym działaniu należą te      zawarte w pestkach grejpfruta. Jak już wcześniej wspomniano, wykazują      one synergizm z witaminą C, która jest także przeciwutleniaczem.

Ekstrakt z grejpfruta łagodzi negatywne działanie wolnych rodników na organizm.Oprócz tych właściwości flawonoidy zawarte w ekstrakcie z grejpfruta regulują równowagę mikrobiologiczną organizmu.

Citrosept ma szerokie zastosowanie i jest już dostępny w tabletkach i w wersji dla dzieci:-)

EKSTRAKT W KURACJACH RÓŻNYCH SCHORZEŃ

Ekstrakt    eliminuje bakterie i grzyby chorobotwórcze, wirusy,  pasożyty, które   są  przyczyną większości trapiących nas chorób. Z tego  powodu wynika   duża  wszechstronność jego stosowania, ale przyjmowanie  ekstraktu nie   może  zastąpić kuracji przepisanej przez lekarza.

Poniższe dawkowanie obliczone jest dla ekstraktu o stężeniu 33% dostępnego na rynku polskim.

CHOROBY SKÓRY

Wysypka,    łuszczyca, pokrzywka, półpasiec − 10 kropli na 2 łyżki oleju    jadalnego  lub oliwki. Wacikiem nanosić na chore miejsca 2 razy    dziennie.

Zapalenie    skóry wilgotne, egzema − postępować j.w. wcześniej  osuszywszy    zainfekowaną skórę. Obserwować reakcję skóry i stosownie do  niej    zmniejszyć lub zwiększyć dawkę.

Trądzik, wypryski − 5 kropli na zwilżone dłonie. Wmasować w skórę. Przy skórze wrażliwej rozcieńczać wodą.

Łupież,    choroby skóry głowy − 5 − 10 kropli dolać do porcji szamponu i  myć   nim  głowę 2 − 3 razy w tygodniu. Po zniknięciu łupieżu stosować  takie    mycie profilaktycznie raz na dwa tygodnie, aby zapobiec nawrotowi     choroby.

Wszawica    − dobrze wymieszać 1 część ekstraktu z 3 częściami szamponu,     rozprowadzić na skórze głowy i włosach; przykryć folią i owinąć     ręcznikiem, odczekać przed spłukaniem 20 − 30 min. Czynność powtórzyć po     3 dniach. W przypadku osób o wrażliwej skórze, lub skłonnych do     uczuleń, wskazane jest przeprowadzenie próby − nanieść mieszankę     punktowo na skórę głowy, odczekać; w przypadku wystąpienia podrażnienia     odpowiednio zmniejszyć stężenie ekstraktu.

Kurzajki, brodawki − nierozcieńczony ekstrakt nakładać 2 razy dziennie na chore miejsce − z wyjątkiem błon śluzowych i ran.

Wrzody    na nogach i żylakach − 30 kropli na 100 ml wody. Nasączyć gazę  i    przykładać na chore miejsce (przy braku występowania otwartych ran).

Małe    skaleczenia, otarcia skóry, drobne poparzenia − rozpuścić kilka    kropli  ekstraktu w przegotowanej wodzie i przemywać rankę tym   roztworem.

Ukąszenia    owadów, użądlenia − nanosić nierozcieńczony ekstrakt.  Jeżeli skóra    jest wrażliwa wymieszać ekstrakt z odrobiną wody lub oleju.

GRZYBICE

Grzybica    skóry − ekstrakt rozcieńczony 2 razy dziennie na chore  miejsce (z    wyjątkiem błon śluzowych). Rozcieńczać w oleju − ilość oleju  zależna od    wrażliwości skóry. Stosować wewnętrznie jeszcze miesiąc po   zniknięciu   objawów, aby grzybica nie powróciła, według podanego wyżej   przepisu   profilaktycznej, trzydziestodniowej kuracji oczyszczającej.

Grzybica    stóp − ekstrakt stężony stosować 2 razy dziennie na chore  miejsce    (przy ranach i pęknięciach rozcieńczać). Stosować wewnętrznie  jeszcze    miesiąc po zniknięciu objawów, aby grzybica nie powróciła,  według    podanego wyżej przepisu profilaktycznej, trzydziestodniowej  kuracji    oczyszczającej. Moczyć wyprane skarpety w roztworze 20 kropli na  0,5    litra wody przez około 20 min. Buty, takim samym roztworem, zwilżać  od    wewnątrz za pomocą atomizera (np. spryskiwacza do kwiatów).

Grzybice przewodu pokarmowego − patrz: Infekcje przewodu pokarmowego.

Grzybica    paznokci − bardzo trudna do wyeliminowania, ponieważ grzyb  wrasta    głęboko w wał paznokciowy. Przed nałożeniem stężonego ekstraktu  (2 razy    dziennie) należy możliwie jak najbardziej spiłować paznokieć    pilnikiem  (który należy potem zdezynfekować). Czynność spiłowania    paznokcia  należy początkowo powtarzać co 3 − 4 dni, a potem zaś co 3    tygodnie  przez kilka następnych miesięcy. Powyższy tryb postępowania    gwarantuje  pozbycie się grzybicy. Po ustąpieniu objawów grzybicy   kurację  stosować  jeszcze około 1 − 2 miesiące.

Przy chorobach skórnych i grzybicach należy stosować ekstrakt także wewnętrznie!

CHOROBY KOBIECE

Zapalenie,    swędzenie, pasożyty w rejonie pochwy − myć okolicę  narządów rodnych    przegotowaną wodą z dodatkiem ok. 10 kropli ekstraktu  na litr wody,    następnie płukać irygatorem pochwę roztworem 1 − 5 kropli  ekstraktu na    szklankę wody. W przypadku ostrej infekcji płukania należy  wykonywać  2   razy dziennie przez 3 dni, następnie raz w ciągu dnia.  Zalecane  jest   stosowanie przez 6 godzin dziennie tamponu nasączonego   mieszaniną 1 − 5   kropli ekstraktu w 100 ml oleju sezamowego. Oprócz  tego  przyjmować   ekstrakt wewnętrznie.

ZAPALENIA W OKOLICY MĘSKICH NARZĄDÓW PŁCIOWYCH

5 kropli na 1/2 szklanki wody − chorą skórę przemywać 2 razy dziennie.

CHOROBY ŻOŁĄDKA

Wrzody    żołądka (dwunastnicy), zgaga, zapalenia − 2 − 3 razy dziennie  pić 3 −    15 kropli na szklankę soku lub wody. Spożywać tuż przed  posiłkiem, w    przeciwnym razie zgaga może się nasilić. Przyczyną tych  schorzeń nie    jest jak dotąd sądzono tylko stres, ale i bakteria  Helicobacter  pylori;   w przypadku jej występowania należy przyjmować  ekstrakt przez  2   miesiące (patrz: Profilaktyczna, trzydziestodniowa  kuracja    oczyszczająca).

INFEKCJE PRZEWODU POKARMOWEGO

Infekcje, pasożyty − 3 − 15 kropli dziennie na szklankę wody (patrz: Intensywna, trzymiesięczna kuracja oczyszczająca).

Candida    albicans i inne grzybice − 3 − 9 kropli na szklankę wody w  pierwszym    tygodniu raz dziennie, w drugim tygodniu dwa razy dziennie, w   trzecim   tygodniu trzy razy dziennie. W przypadku wystąpienia nudności   lub   innych silnych reakcji należy zmniejszyć dawki (patrz: REAKCJA     HERXHEIMERA). Grzybice są bardzo trudne do leczenia i w związku z tym     kurację należy kontynuować przez około 1 − 3 miesiące po ustąpieniu     objawów.

CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO

Zapalenie    górnych dróg oddechowych lub / i płuc, astma − 10 − 30  kropli na    szklankę soku lub wody 2 − 3 razy dziennie. Ekstrakt wykazuje     szczególne właściwości rozrzedzania śluzu oraz zwalczania bakterii, dla     których śluz stanowi pożywkę.

CHOROBY NOSA I ZATOK

Zapalenie    zatok − płukanie nosa: 3 krople na 100 ml lekko ciepłej,    przegotowanej  wody. Zakraplać po kilka kropli do nosa przy odchylonej    głowie.  Poruszać nią; dobrze wydmuchać nos. Nigdy nie zakraplać do  nosa    stężonego ekstraktu! Dodatkowo stosować ekstrakt wewnętrznie.  Należy    skonsultować się z lekarzem.

Zapalenie    śluzówki nosa, katar − wprowadzać do nosa kilka razy  dziennie za    pomocą wacika roztwór 3 kropli grejpfrutowego ekstraktu na 2  łyżki    wody. Skonsultować się z lekarzem.

HIGIENA JAMY USTNEJ

Płukanie antyseptyczne − 5 kropli na szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Płukać 3 razy dziennie.

Pleśniawki    − 5 − 10 kropli na szklankę ciepłej, przegotowanej wody.  Płukać 3   razy  dziennie. U dzieci należy zdezynfekować smoczki i butelki  mocząc   je  przez 20 min. w roztworze 20 kropli na litr wody.

Opryszczka − 3 − 5 kropli na łyżkę oleju jadalnego. Nanosić na usta tak, by były wilgotne.

ZĘBY I DZIĄSŁA

Płytka    nazębna − ekstrakt sprawdza się bardzo dobrze przy zwalczaniu  płytki    nazębnej: 1 − 2 krople ekstraktu na zwilżoną szczoteczkę do  zębów,  myć   zęby 3 razy dziennie.

Próchnica zębów − postępować jak przy usuwaniu płytki nazębnej; w leczeniu próchnicy konieczna jest pomoc dentysty.

Usunięcie zęba − płukać usta szklanką wody z 10 kroplami ekstraktu. Zapobiegnie to infekcji i zmniejszy ból.

Zakażenie    dziąseł, krwawienie z dziąseł − myć zęby 3 razy dziennie za  pomocą    zwilżonej szczoteczki, na którą należy nanieść 1 − 2 krople  ekstraktu.    Do wody do płukania zębów po myciu dodać 5 − 10 kropli  ekstraktu na    szklankę wody. W poważniejszych przypadkach kilka razy  dziennie  nanosić   wacikiem na dziąsła (na kilka minut) roztwór kilku  kropili  ekstraktu w   dwóch łyżkach wody. Skonsultować z dentystą.

PROBLEMY Z GARDŁEM

Zapalenie    gardła, migdałków, krtani, kaszel − 10 kropli na szklankę  ciepłej,    przegotowanej wody. Płukać gardło 5 − 7 razy dziennie. Stosować     ekstrakt wewnętrznie.

USZY

Ból    ucha − należy zmieszać 10 kropli ekstraktu z dwiema łyżkami   gliceryny   lub oleju i umieszczać kilka kropli tej mieszaniny w uszach 1  −  2  razy  dziennie. Nigdy nie zakraplać do ucha stężonego ekstraktu!

więcej informacji na temat Citroseptu znajdziecie na: www.citrosept.pl


SKRZYP POLNY

Kąpiel w skrzypie polnym zaleciła nam pani doktor, która wspomaga leczenie dzieci środkami i metodami naturalnymi.
   Krzysiowi miała wspomóc w oczyszczeniu nerek i ich wzmocnieniu.   Niestety  kąpaliśmy się tylko przez 3 tyg. gdyż choroba pokrzyżowała nam   plany.
Jak wyjdziemy na pewno będziemy znów korzystać z   dobrodziejstwa natury,  tym bardziej, że skrzyp jest powszechnie   dostępny na wsiJ
 
 
 
   SKRZYP POLNY
  
Właściwości lecznicze:
   Ma właściwości moczopędne (co ma znaczenie przy stanach zapalnych dróg    moczowych, przy chorobach serca, wątroby i kamicy nerkowej),    remineralizujące i antydegeneracyjne (korzystnie działa na stan naczyń    krwionośnych, narządów wewnętrznych, skóry, włosów, paznokci, kości),    ściągające i hemostatyczne, hamuje wszelkie krwawienie, hemopoetyczne    (krwiotwórcze; pobudza powstawanie czerwonych krwinek i hemoglobiny,    sprzyja normalnej miesiączce), gojące. Świeże ziele jest bardziej    aktywne i pobudza przemianę materii.
Zawiera krzem rozpuszczalny w wodzie, sole mineralne, flawonoidy, saponiny i garbniki.
  
Wskazania lecznicze:
Wewnętrznie:
   Skąpomocz, puchlina wodna, zapalenie pęcherza moczowego, infekcje    nerkowe, białkomocz, dna, krwotok, krwioplucie, wymioty krwawe,    krwiomocz, krwawienia z nosa, krwotok maciczny, biegunka bakteryjna,    utrata soli mineralnych (np. odwapnienie), dolegliwości płucne i w    początkowych stadiach gruźlicy, krzywica, tężyczka, astenia (ogólna    słabość), złamania, uszkodzenia i rany kostne, niewydolność    miesiączkowania, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca (stwardnienie tętnic),    choroby zwyrodnieniowe stawów (artroza), nerwowość, stany  nowotworowe,   wypadanie włosów (łysienie), padaczka (podawać drobno  pokrojone  suszone  ziele skrzypu), środek poprawiający elastyczność i  odporność  naskórka  tkanki łącznej i błon śluzowych, regulujący  przepuszczalność  ścian  naczyń krwionośnych, utrudniający zarazem  odkładanie się w nich   tłuszczów. Skrzyp poprawia aktywność hormonalną u  ludzi starszych i jest   skutecznym specyfikiem na skórę dla osób w  podeszłym wieku o obniżonej   ilości krzemu.
Zewnętrznie:
  Rany, owrzodzenia nóg, nowotwór  owrzodzony, afty (płukanie jamy ustnej   przy stanach zapalnych),  przemywanie ciężko gojących się ran i przy   odmrożeniach. Pomaga w  konsolidacji złamań kostnych, gdyż sprzyja   przyswajaniu fosforu, który  jest czynnikiem remineralizującym.
  Rozpuszczona w wodzie krzemionka  jest łatwo wchłaniana przez przewód   pokarmowy i wydalana głównie z  kałem, w mniejszym stopniu z moczem, w   którym spełnia rolę jednego z  ochronnych koloidów przeciwdziałających   krystalizacji składników  mineralnych w przewodach moczowych.
  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  
Potrzebne: 100 gram skrzypu polnego (sypany), woda.
  
   Garść (100gram) skrzypu polnego wrzucić do garnka 5 litrowego zalać    zimną wodą, zamieszać i odstawić na 5-10 godzin. Potem na małym ogniu    zagotować, odstawić na 5 min, przecedzić wywar przez sitko do wanny z    ciepłą wodą.
Zażywać kąpieli przez ok. 20-30 min. dolewając ciepłej   wody - najlepiej  zanurzyć się do poziomu serca - lub zanurzać się po   szyję. Kąpiel nie  może być za gorąca! osoby z niskim ciśnieniem uważać   szczególnie na  temperaturę.
Na koniec dokładnie się wyszorować  i wytrzeć.
   Druga wersja kąpieli w skrzypie radzi nie wycierać się i pozwolić    wyschnąć i wchłonąć krzem przez odparowanie wody, ale to dla osób, które    nie mają toksyn w organizmie. Sprawdzić możemy w analizie    pierwiastkowej .

STOSOWANIE:
  
Kąpiele powtarzać co 3 dni.   Efekty widoczne pojawiają się po kilku  kąpielach, ale na efekty   zdrowotne czekamy dłużej 6 m-cy do 2 lat. Przy  długim stosowaniu   skrzypu koniecznie trzeba przyjmować wit.B1 albo B  complex -   naturalnego pochodzenia patrz sklepik dział  "Zdrowie i  uroda".
  
Skrzyp można tanio kupić w torbach 0,5kg i 1kg w sklepie zielarskim
  
Skrzyp błotny jest zakazany do stosowania.
  

  
 
  
Kąpiel w słomie owsianej
pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn i wzmocnieniu go.
  
Polecam!
  
   Opis i występowanie
   Owies jest rośliną jednoroczną z rodziny traw, udomowiona przez    człowieka w czasach historycznych. Uprawiany w wielu krajach Europy,    Azji i Ameryki Północnej. Ma małe wymagania glebowe.
  
Surowiec
   W lecznictwie stosuje się ziele z młodych roślin, a także słomę   owsianą.  Ponadto w celach medycznych używa się ziaren owsa, płatków   owsianych
  
Związki czynne
Ziele i słoma owsiana   zawierają węglowodany, saponinę oraz sole  mineralne, obfitujące w   krzemionkę. Ziarna i płatki zawierają skrobię.  Mąka owsiana składa się   głównie ze skrobi.
  
Działanie i zastosowanie
Wodne   wyciągi z ziela owsa działają wykrztuśnie, a także przeciwbólowo w    schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ponadto    stanowią dobry środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie    krzemionkę, wpływającą dodatnio na przemianę materii, stan naczyń    krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, skóry, włosów i paznokci.
   Nalewka z ziele owsa wykazuje działanie wzmacniające system nerwowy,    zwłaszcza w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym, pląsawicy i epilepsji.    Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej wykazują korzystne    działanie w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i    schorzeniach nerek.
  
  
Przetwory
Odwar z ziela   owsa: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wody gorącej i  odstawić na 30   minut. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod  przykryciem   5-10 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Dopełnić  przegotowaną   wodą do 1 szklanki, popłukując nią ziele na sitku. Pić 3  razy dziennie 1   szklankę po jedzeniu w kamicy i schorzeniach nerek.
Nalewka z   ziele owsa: 20g ziela owsa zalać 100 ml spirytusu  70-procentowego,   przykryć szczelnie i odstawić na 7-10 dni, często  wstrząsając.   Następnie zlać ciecz, ziele wycisnąć, oba płyny połączyć i  przesączyć   przez watę. Pić 3 razy dziennie po 15 kropli w kieliszku  wody, po   jedzeniu w stanach wyczerpania nerwowego. W razie bezsenności    przyjmować wieczorem 20 kropli w kieliszku wody.
Kąpiel owsiana: 1   kg słomy owsianej zalać w naczynu 3-5 l wody ciepłej i  odstawić na 2-3   godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli  pod przkryciem 1   godz. Odcedzić do wanny i wypełnić ją do 1/3 wodą o  temperaturze  około  37 stopni Celsjusza. Czas kąpieli 15-20 minut.  Stosować w  artretyzmie,  reumatyzmie i chorobach skórnych. Kąpiel zaleca  się też  osobom  osłabionym i wyczerpanym nerwowo.
  
Literatura:
”Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1987



Papacho - Pau d"arco

Lapacho, znane także pod nazwami pau d"arco, tahuari czy herbata Inków, to wewnętrzna kora z drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa)  lub kilku pokrewnych gatunków. Lapacho jest powszechnie stosowane w  medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej. Zyskało szeroki rozgłos  dzięki właściwościom antynowotworowym. Współczesne badania naukowe  potwierdzają wiele z tradycyjnych właściwości. Kora pau d"arco jest  używana głównie w formie wywaru (herbaty), nalewki lub kapsułek.

Najważniejsze zastosowania lapacho - pau d"arco:

  • Candida (kandydoza, drożdżyca) i inne zakażenia grzybicze (stosowane wewnętrznie, do irygacji lub miejscowo)
  • na nowotwory (raka)
  • na przeziębienie, grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych (bakteryjne i wirusowe)
  • na wrzody żołądka
  • na choroby przenoszone drogą płciową (kiła, rzeżączka, itp.)
  • na łuszczycę i zapalenie skóry

Właściwości / działania udokumentowane badaniami naukowymi:

przeciwnowotworowe,  antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze,  przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwmalaryczne

Pozostałe właściwości udokumentowane przez tradycyjne stosowanie:

Antyalergiczne,  przeciwwrzodowe, antykoagulant (rozrzedzające krew),  przeciwczerwonkowe, przeciwutleniacz, przeciwreumatyczne, przeciw jadowi  węży, ściągające, kardiotoniczne (wzmacniające serce), tonizujące  wątrobę, immunostymulujące.

Więcej na: http://lapacho-paudarco.info/

DZIAŁANIE  ANTYRAKOWE
Lapacho  zostało poddane badaniom przez National Cancer Institute  w USA. Po  uzyskaniu pierwszych pozytywnych wyników za najaktywniejszy czynnik  uznano lapachol. W 1968 roku NCI rozpoczął pierwszą także badań  klinicznych lapacholu. W trakcie tych prób nie udało się osiągnąć  leczniczego poziomu lapacholu we krwi bez jednoczesnych łagodnych  skutków ubocznych w postaci nudności, wymiotów i awitaminozy K. Jest to o  tyle trudne do zrozumienia, że nowsze badania wykazały bardzo niską  toksyczność lapacholu: jego średnia dawka śmiertelna wynosi 487 g/kg   wagi ciała,  czyli mniej więcej tyle samo, co kofeiny. Etap prób  klinicznych zakończono w 1970 roku. Dowiedziono jednak, że niektóre  antrachinony zawarte w Lapacho działają  analogicznie do witaminy K, a  więc negatywny wpływ  łapachołu  można  by zrekompensować stosując  lapacho w całości.


DZIAŁANIE  PRZECIWZAPALNE
Wyciągi  z kory Tabebuia  avellanedne  wykazują działanie przeciwzapalne  połączone z niską toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem  alkoholowym  z Lapacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami  zapaleń, jak zapalenie pochwy. Pau "Arco  znajduje szerokie  zastosowanie w leczeniu naturalnym gdy wymagana jest poprawa czynności  układu immunologicznego organizmu:
- u chorych na leukemię stwierdzono poprawę obrazu krwi,
- białaczek, niedokrwistości, stwardnienia tętnic,
- astmy oskrzelowej , nieżytów  oskrzeli,
- zapaleniu jelita grubego- hetmoroidy,
- nieżytu żołądka, owrzodzeniach  dwunastnicy,
- w chorobach zapalnych wątroby i nerek,
- cukrzycy ( typu 1. obniża poziom cukru we krwi ),
- różnego rodzaju alergiach,
- zakażeniach grzybiczych,
- drożdżycach ( candidia albicans ),
- w urazach i źle gojących się ranach,
- rozmaitych chorobach skórnych,
- sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek krwi.


   DAWKOWANIE
Ekstrakt  suchy w kapsułkach 2-3 kapsułek 1-2 razy dziennie na pół godziny przed  posiłkiem lub 7-15 kropli w 1/4 szklanki wody 2-5 razy dziennie. La  Pacho podawane jest również w postaci wywaru podawanego do wypicia od  dwóch do ośmiu razy dziennie. Wywar taki sporządzany jest z jednej  łyżeczki La Pacho na szklankę wody poprzez gotowanie od 5 do 15 minut. W  celu uzyskania większej skuteczności terapeutycznej zaleca się  konsultacje z lekarzem

Źródło: http://www.omega.win.pl/paul.htm



NONI

Sok  ten przez wiele miesięcy podawałam Krzysiowi jak również sami z mężem  go piliśmy. Na pewno działa… dał nam odporność, oczyszczał organizm,  dzięki niemu czuliśmy większą siłę do życia i na co dzień. Ma niestety  jedną wadę – cenę… ale bardzo polecam…

Naturalna odporność
Badania naukowe potwierdzają, że picie Tahitian Noni® Original Bioactive Beverage™
wspomaga naturalną odporność organizmu

Dodatkowa energia
W  dzisiejszych czasach poważnym problemem jest brak dodatkowej energii  fizycznej u większości osób. Ponad dziesięcioletnie badania udowadniają,  że regularne picie Tahitian Noni® Bioactive Beverage™ poprawia kondycję  fizyczną.

Antyoksydanty
Związki niezbędne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia wspierające naturalną odporność organizmu.

Składniki Odżywcze
Każdy  produkt Tahitian Noni® Bioactive Beverage™ zawiera zoptymalizowaną  ilość różnorodnych składników odżywczych znajdujących się w owocu noni.  To sprawia, że składniki te są łatwo przyswajalne przez organizm.

Irydoidy - wyznacznik jakości
Jako  lider w produkcji i rozwoju produktów na bazie noni oraz jako jedyna  firma na świecie utrzymująca laboratorium całkowicie poświęcone badaniom  nad Morinda citrifolia (noni), wraz z naukowcami z niezależnych  instytucji i uniwersytetów. TNI uważa, że irydoidy są jednym z  najważniejszych i unikalnych składników produkowanych przez owoc noni.  Badania TNI wykazały, iż obecność tych składników oraz ich ilość są  ważnym wskaźnikiem jakości napojów noni.
Irydoidy w Skrócie:
• rzadko spotykane w popularnych owocach
• różniące się od flawonoidów, obecnych we wszystkich owocach
• główne składniki fitochemiczne w owocu noni
• stabilne w procesie przetwarzania i przechowywania
• wyznacznik jakości w Tahitian Noni® Beverages

Naturalne źródło manganu
W  dzisiejszych czasach dobieranie odpowiednich składników w naszej diecie  jest bardzo ważne aby zachować dobre samopoczucie oraz stawiać czoła  wyzwaniom każdego dnia. Jednym z bardzo istotnych składników naszej  diety jest mangan, składnik występujący naturalnie w przyrodzie, który  posiada następujące korzyści:
• pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem utleniaczy
• wspomaga utrzymanie normalnej struktury kości.
• wspomaga normalny metabolizm.
Właściwości  manganu były badane od lat i udowodniono jego niezwykłe działanie  wspomagające dobre samopoczucie. Mangan to ważny element naszej diety.
Tahitian Noni® Original Beverage jest idealnym źródłem naturalnie występującego manganu.
Pij 60 ml dziennie i ciesz się jego zaletami.

Przyjazny dla sportowców
Wspaniałe  zalety owocu noni są również "przyjazne" dla sportowców. Wielu  zawodowych sportowców regularnie spożywa Tahitian Noni® Bioactive  Beverage™. Tahitian Noni® Bioactive Beverage™ nie zawiera żadnych  substancji zakazanych przez Światowe Stowarzyszenie Antydopingowe i  został zatwierdzony przez prestiżową Cologne List.

Szerokie zastosowanie
Uzupełnieniem  dla soku Tahitian Noni® Bioactive Beverage™ są inne produkty TNI o  szerokim zastosowaniu, począwszy od produktów spożywczych, dietetycznych  aż po kosmetyki.

Bezpieczny produkt najwyższej klasy
Zanim  nasz produkt został wprowadzony na rynek poświęciliśmy wiele lat na  badania soku i owocu Noni. Najwyższą jakość zapewnia szczegółowa  kontrola produkcji od zbioru do pakowania. Tahitian Noni® Bioactive  Beverage™ nie jest produkowany ze sproszkowanego, suszonego owocu ani z  koncentratów. Powstaje tylko z papki przetartego owocu, która jak  wskazują badania zawiera najwięcej składników odżywczych owocu. Liczne  testy czystości potwierdzają brak toksyn.

Komisja Europejska nadała Tahitian Noni® Bioactive Beverage™ certyfikat Novel Food - Nowej Żywności.

Źródło http://www.lepiejznoni.pl/zalety-soku-tahitian-noni-tm




 
Copyright ©2017 by pomagamykrzysiowi
Kreator Stron www